Szinte minden évben valamilyen változás jellemzi a kötelező biztosítás intézményét. A rengeteg új szabály, a számtalan új fizetni való sok esetben nehézségeket okoz. Meg kell ismerni a fizetés módját, határidejét, és még azt is hogy mit mivel tudunk igazolni. Vajon a baleseti adó befizetéséről szóló csekket a kocsiban kell tartani?


A baleseti adó egy 2012 évtől bevezetésre kerülő új adónem, melynek mértéke 30%, de maximum 83 Ft/nap, és melynek számítási alapja a kötelező biztosítás éves díja. Az adónemet a törvényhozás egészségügyi forrásainak bővítése érdekében szavazott meg. Az adónem alanya minden kötelező biztosítás szerződés szerződője, függetlenül, hogy természetes személy vagy jogi személy, illetve hogy okozott-e kárt, vagy sem.

Az adónem megszavazásával egy időben a kormány az adónem beszedésére a Biztosító társaságokat kötelezte. Az adót a kötelező biztosítás díjaival megegyező módon és ütemben kell beszedni. Amennyiben a kötelező biztosítás díja változik úgy a baleseti adó mértékes is annak megfelelően változik.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a baleseti adó díjelsőbbséget élvez. Ez annyit jelent, hogy ha csak a kötelező biztosítás díját fizeti meg, úgy a Biztosítónak úgy kell tekinteni mintha az adót fizette volna meg elsőként. Ez annyit eredményezhet, hogy a biztosítás díjhiányos lesz, és díj nemfizetés miatt megszűnhet. Erre is nagyon oda kell figyelni, mert a fedezetlenségi díj után is meg kell fizetni az adót.

A lényeg tehát, hogy az adónemet minden képen meg kell fizetni. A befizetést igazoló szelvényt hordhatja a forgalmi engedélybe abból baj nem lehet, de ez nem a közlekedésnek az alapfeltétele. További kérdésekre válaszokat a MABISZ oldalán talál!