Ahhoz képest, hogy hány ember fél az ilyen történéstől, attól függetlenül még úgymond az alapvető biztonsági intézkedéseket sem teszik meg ennek ellenére. Úgy vélik az internethasználók közel fele, hogy nem olyan biztonságos mégsem az online banki ügyintézés. Sokkal biztonságosabb az, hogyha ilyen esetben a pénzügyeinket személyesen intézzük. Ez derül ki egy felmérésből.


A bűnözők számára a legegyszerűbb módja az online bankszámlákhoz való hozzáférésnek, hogyha magukat a számlatulajdonosnak adják ki. Az adathalászat az egyik módja annak, hogy a bankszámlára vonatkozó adatok illetéktelenek szerezzék meg. Amikor a felhasználók óvatlanul egy csaló oldalon az azonosítójukat illetve a jelszavukat adják meg. A másik módszerben trójai segítségével szerzik meg a bűnözők a bejelentkezési információkat, mikor a bank hivatalos oldalán keresztül a felhasználó belép. Az ehhez hasonló támadásokkal szemben sérülékenyek a mobilkészülékek valamint a számítógépek.

Azt tanúsítják a felmérés eredményei, hogy úgy érzi a felhasználók jelentős hányada, hogy az online pénzügyi tranzakció során kiszolgáltatott. A felhasználók fele pedig arról is beszámolt, hogy megbízhatóbb az offline fizetés, mint az online módszer. 46 százalékuk egyetért azzal, hogy biztonságosabb a személyes banki ügyintézés, mint az online eljárás.

Ám ezek ellenére a legtöbb internet-felhasználó él ezekkel az online fizetési lehetőségekkel. A megkérdezett felhasználók közül 76 százaléka használja a laptopját vagy épp asztali gépét az online fizetésre. A felhasználók 22 százaléka tableten intézi pénzügyi dolgait, 30 százalékuk pedig okostelefon segítségével. Ám az is kiderül ebből a felmérésből, hogy pénzügyi adatai védelme érdekében ötből egy felhasználó nem tesz semmit.