Mindegy, hogy a használt járművünket magánkézből vagy gépjármű kereskedésben vásároljuk-e, mindenképpen meg kell kössük a kötelező felelősség biztosítást. kevesen gondolják, de az év folyamán a tulajdonos váltások miatt sokkal több kötelező biztosítás köttetik, mint ahány biztosító váltás történik az végi kampány során. Amikor használt autót vagy motorkerékpárt vásárolunk, hasonló helyzetben találhatjuk magunkat. mintha új járművet vásárolnánk, tehát nem biztos, hogy a legelőnyösebb feltételekkel és áron kötünk kötelező biztosítást. A könnyebbség mindössze annyi, hogy a megvásárolandó járműnek már ismerjük a rendszámát. Ezért, a legegyszerűbb megoldás az, hogy az internet adta lehetőségeket kihasználjuk és online szerződünk valamelyik biztosítóval.


Sok esetben előfordul, hogy a frissen vásárolt járművel úgy indulunk haza, hogy még nem kötöttük meg a kötelező biztosítást, későbbre halasztva azt. Ilyenkor szerencsés esetben csak egy közúti ellenőrzésbe futhatunk bele és megússzuk a dolgot egy sok nullával végződő csekkel és pár ponttal, kevésbé szerencsés esetben véletlenül balesetet okozunk (elvégre egy olyan járművet vezetünk, amelyhez még nem szoktunk hozzá). Szigorúan jogi alapon nézve, az autó már a mi tulajdonunk, még akkor is, ha még a forgalmi engedély és a törzskönyv nem a mi nevünkre szól, ezért az eladó biztosítása érvényét vesztette, ezen felül pedig miért is vállalná át a felelősséget a biztosítása terhére, hiszen az ő bónusz fokozata romlana le ezáltal.

A fentebb említett okok miatt érdemes a gépjármű elhozatala előtt gondoskodni a kötelező felelősségbiztosítás megkötéséről, még akkor is, ha csak az utolsó pillanatban jut eszünkbe. Érdemes ekkor bemenni egy internet kávézóba és pár perc alatt megkötni a kötelező biztosítást.