Már aktívan szerződéseket lehet kötni a családok otthonteremtési kedvezményének (CSOK) igénylésére, az első ügyfelek várhatóan a héten már meg is szerezhetik a támogatás felvételéhez szükséges jóváhagyásokat. Éves szinten várhatóan mintegy 12 ezer család tud majd élni a lehetőséggel, és az idei évi költségvetésben 4 milliárd, a jövő éviben 9,5 milliárd forintot biztosítottak az új támogatási formára.

A kormányzat célja az, hogy a valóban rászoruló családok is könnyebben saját ingatlanhoz jussanak, illetve ezzel is hozzá kívánnak járulni a magyarországi lakáspiac további élénkítéséhez, főleg a mostani fellendülés által kevésbé érintett, vidéki régiókban.


A CSOK-ot már egy gyermek meglétekor vagy annak vállalásakor is igénybe lehet venni, illetve nemcsak új, hanem használt ingatlan vásárlására, bővítésre is kérni lehet. A támogatás összege 500 ezer és 3,25 millió forint között lehet, egy kétgyerekes család például alapesetben a lakóingatlan méretétől függően 800 ezer–1,3 millió forintot kaphat, egy háromgyerekes pedig 1,2–2 millió forintra jogosult. A használt ingatlanoknál feltétel, hogy legalább komfortos legyen az ingatlan, vagy – ha bővítésről van szó – a bővítéssel érje el a komfortos minősítést., illetve a rendelet maximálja a rendelet a négyzetméterenkénti vételárat, a plafon 350 ezer forint, és a régiónként eltérő maximális vételárakat is meghatároztak:

Budapesten legfeljebb 35 millió forintos ingatlanhoz igényelhető a támogatás, a közép-magyarországi városokban a vételár maximum 28 millió, az egyéb településeken pedig 23 millió forint lehet. Igénylőre vonatkozó megkötés az is, hogy nem lehet lakástulajdona egyik családtagnak sem. Házastársak és élettársak is igényelhetik a támogatást, ha magyar állampolgárok, szabad mozgással és tartózkodási joggal rendelkező személyek, bevándoroltak és letelepedtek, hontalanok és menekültek vagy oltalmazottak. Együtt lakó vagy együtt beköltöző, vér szerinti, örökbe fogadott és gyámság alatt álló gyermek után is igényelhető, ha a gyermek 16 év alatti vagy nappali tagozaton tanuló diák, és 25 év alatti. Két vállalt, még meg nem született gyermek után is igényelhetik a CSOK-ot fiatal házaspárok, ha annak mindkét tagja 40 év alatti.

A CSOK bevezetése tovább serkenti a lakáshitelpiacot is, mert a támogatás sok családnál elősegítheti a kölcsön felvételéhez szükséges önerő előteremtését, leginkább az alacsonyabb értékű, vidéki ingatlanoknál.