Gyakran aki belevág egy lakásfelújításba, ugyan akkora gondot vesz a nyakába, mintha építkezni kezdene. Az építési vállalkozók szemszögéből semmi különbség nincs a két dolog között, így nagyon résen kell lenni egy lakásfelújítás során is, hogy biztosak lehessünk benne, nem leszünk kicsit sem átverve.

A lakásfelújítás előnye az lehet, hogy amennyiben mindenáron saját lakóingatlan szeretnénk, jövedelmezőbb egy rosszabb állapotú lakást megvenni és azt azután a saját ízlésünk és pénztárcánk szerint átalakítani. A mai helyzetben egy használt lakás vásárlása jó áron gazdaságos befektetésnek bizonyulhat, főként abban az esetben, ha van egy meglévő ingatlanunk és annak eladásából esetleg némi hozzápótlással, vagy árában tudunk venni egy használt lakást. A válság okozta körülmények miatt egy új lakás vétele majdnem biztos, hogy hosszabb távon ráfizetéses lesz, hiszen ezek piaci értéke nagyon rövid idő alatt nagyon sokat zuhan. Ez az oka annak, hogy az emberek, családok többsége inkább használt lakás vásárlásában gondolkodik és a megmaradó pénzüket annak felújítására fordítják.


Szem előtt kell viszont tartani, hogy ebben az esetben rettentően körültekintőnek kell lenni, és nagyon résen kell lenni egy lakásfelújítás során. Ha valaki nem ismeri az építőipar résztvevőinek – építési vállalkozók, szakemberek – gondolkodásmódját és nem képes a fejükkel gondolkodni, akkor bizony igen nagy ráfizetéssel zárhat egy ilyen akciót. Ez persze egyáltalán nem azt jelenti, hogy az építőmesterek, szakemberek egyike sem becsületes és lépten - nyomon átverik a megrendelőt, de az ő helyzetük is igen csak nehéz, sőt rossz, hisz köztudott, hogy ebben a szegmensben milyen nagy a harc jelenleg a megrendelésekért.

A vállalkozók nagy százaléka nagyon is értékeli és megbecsüli a tőle megrendelt munkát, hiszen tisztában van azzal, hogy ebből tud megélni, mégis találkozhatunk olyan mesterekkel is, akik minimális áron vállalják el a felújításokat, csak azzal nincs a megrendelő tisztában, hogy ezt milyen módon tudja elérni. Gyakori eset, hogy a munka végeztével derül ki, a vállalkozó olyan fázisokat hagyott ki, melyeknek megléte, vagy meg nem léte jogszabályellenes. Ekkor aztán a lakástulajdonos fizetheti a kemény büntetéseket, rossz esetben kereshet egy másik szakembert, aki újabb összegért megfelelően elvégzi a munkát. Arra pedig minimális az esély a mostani helyzetet tekintve, hogy egy levonult építőipari céget be lehessen perelni, illetve hogy egy ilyen pert záros határidőn belül meg lehessen nyerni plusz költségek és ráfizetés nélkül, hiszen a per költségeit nyilván az ingatlantulajdonosnak kell megfizetnie.

Az Építkezők Fogyasztóvédelmi Egyesületét valószínűleg még kevesen ismerik, pedig igen sokat tesznek az építőiparban jelenlévő fogyasztók védelmében. Különböző civil jellegű fogyasztóvédelmi intézkedések sorát hozták meg, melyekkel a vonatkozó jogszabályok kiegészíthetők, e mellett a piacon már ismert jogszabályt követő gyakorlatok alkalmazásával szándékoznak az építkezőknek nagyobb biztonságot nyújtani. Ennek alapján jött létre az Építkezés Mentoráció. A szervezet honlapján keresztül is készséggel áll az építkezők, felújítók rendelkezésére akár minden ellenszolgáltatás nélkül is,

Aki tisztában van azzal egy lakásfelújítás során, hogy jól jönne számára némi útmutatás, hogyan kezdjen hozzá és mi az amire feltétlenül oda kell figyelni, annak mindenképp megéri segítséget kérnie. Van egy honlap, ahol megtalálható az építési műszaki ellenőrök névsora, itt ki lehet választani a lakóhelyünkhöz legközelebbi szakembert, aki nem csak az építési vállalkozóval szembeni érdekképviseletet látja el, de a felújítás, építkezés során felmerülő buktatókra is felhívja a figyelmet és a megoldásokra ötletekkel segíti a megrendelőt. Amikor nagyobb volumenű beruházásról van szó, akkor egy műszaki ellenőr díja elenyésző a beruházás költségéhez viszonyítva, azonban sokkal több hasznunk lehet belőle, ha van mellettünk valaki, aki a kétes kérdésekben azonnal fel tudja nyitni a szemünket.

Az Építkezés Mentoráció akkor jelenthet nagy támogatást, ha kisebb összegű a beruházásunk, például tehát egy lakásfelújítás, hisz a szervezet támaszt nyújt minden olyan építőipari és jogi témában is, amely egy építkezéssel, felújítással kapcsolatban felmerülhet. E mellett konkrét szakmai tanácsokkal is tud segíteni a felújítás teljes időszaka alatt. A Mentoráció teljesen ingyenesen vehető igénybe, ráadásul nem helyhez kötött, az országban bárhol zajlik az építkezés, vagy felújítás, mindenki élhet a lehetőséggel. Mivel az építőipari jogi ügyekben is hasznos segítséget jelenthet a Mentoráció, ezért nagyon hasznos, ha még az előtt igényli valaki, mielőtt az építési vállalkozóval szerződést kötne, hiszen ennek a szerződésnek az áttekintésében is részt tudnak venni és fel tudják hívni a figyelmet azokra a pontokra, amelyek netán a megrendelőre nézve hátrányokat jelenthetnek. Ilyen lehet például, hogy a vállalkozó szerződésbe foglalta-e garanciális kötelezettségeit, milyen fizetési feltételeket szabott meg, rendelkezik-e az építőmester vállalkozó ajánlásokkal, netán Panaszmentes Igazolvánnyal, mert kevesen tudják, hogy ilyen is létezik. Minden esetre nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy nagyon résen kell lenni egy lakásfelújítás során és minden igénybe vehető segítséget el kell fogadni, meg kell keresni ahhoz, hogy a sok pénz, amit egy ilyen esetben beinvesztáltunk, legalább megtérüljön abban, hogy a végzett munka megelégedésünkre szolgál.

Köszönjük a fontos információkat a www.rendbehozzuk.hu csapatának!